Nasjonalbibliotekets podkast Gamle greier gir deg fascinerende historier om og fra norsk kulturhistorie. I årets vårsesong vil du blant annet få møte Norges mest mislykkede spion, irakeren som endret norsk oljehistorie, og en prestefrue som gjorde opprør i USA.

Ny episode publiseres hver torsdag. 

Episode 11: Johans kamp for å passe inn

Året er 1861. En 12 år gammel gutt fra romanifolket/taterne drømmer om å bli Norges første romani-lærer. Når myndighetene vil fornorske alle minoriteter, dukker det opp en mulighet – men er den verdt prisen? 

Episode 10: Jakten på bombebaronen

Illustrasjonsbilde til podkasten Gamle greier. Sort tekst på syregrønn bakgrun, Jakten på bombebaronen. Bilde av mann uten hår.
Under første verdenskrig var Norge nøytralt – men ved noen anledninger sto den skjøre nøytraliteten i fare for å smuldre opp. Én slik anledning var den såkalte «Rautenfels-affæren», da en tysk baron ble arrestert i Kristiania, mistenkt for omfattende sabotasjevirksomhet på norske skip. 

Episode 9: Kongen som ville samle hele Norge under én lov

Illustrasjonsbilde til podkasten Gamle greier. Sort tekst på syregrønn bakgrunn, tittel over er Kongen som ville samle hele Norge under én lov. Et svart-hvitt-bilde.
Etter nesten hundre år med borgerkriger i landet, får Norge en konge i 1261som velger bort krig. Kong Magnus’ store livsprosjekt er å lage en ny og mer human lovbok som skal gjelde for hele riket. Den nye kongen vil blant annet forby hevn og i noen tilfeller erstatte fysisk straff med bøter. Men erkebiskopen frykter at kongens prosjekt vil redusere kirkens makt, og saboterer Kong Magnus’ lovarbeid. Men kongen gir seg ikke, og klekker ut en plan for å komme i mål. 

Episode 8: Norgeshistoriens dårligste spion?

Illustrasjonsbilde til podkasten Gamle greier. Sort tekst på syregrønn bakgrunn, tittel over er Norgeshistoriens dårligste spion. Et svart-hvitt-bilder.
Året er 1913, og Alfred Hagn har store ambisjoner om å slå gjennom som kunstner. Han slipper gjennom nåløyet til Høstutstillingen, men dommen fra kritikerne sårer. Alfreds bilder blir totalt slaktet. Når første verdenskrig bryter ut, gjør tilfeldigheter at kunstneren ender opp som spion for tyskerne i London. Men oppdraget får etter hvert store konsekvenser, ettersom Alfred er mer interessert i å bli kunstner enn å drive med etterretning.

Året er 1917. Mens første verdenskrig raser på kontinentet, har den norske kunstneren Alfred Hagn har sagt ja til å bli tysk spion. Oppdraget er å reise til London under dekke av å være journalist, og sende etterretning til tyskerne. Men allerede ved innreisen til England, møter nordmannen på problemer. Dette blir startskuddet for en ellevill spionhistorie som ender med en diplomatisk krise. 

Episode 7: Irakeren og det norske oljeeventyret

Illustrasjonsbilde til podkasten Gamle greier. Sort tekst på syregrønn bakgrun, Irakeren og det norske oljeeventyret. To bilder.
Året er 1968. I Irak har den 34 år gamle oljegeologen Farouk Al-Kasim lagt en risikabel fluktplan for å få familien sin til Norge. Det blir starten på en av de mest utrolige historiene tilknyttet norsk oljeindustri.

Episode 6: Lillehammer-OLs tyske far

Illustrasjonsbilde til podkasten Gamle greier. Sort tekst på syregrønn bakgrunn, tittel over er Lillehammer OLs tyske far. Et svart-hvitt-bilde.
Over ti år før Lillehammer- OL i 1994 var en realitet, hadde den innflyttede tyskeren Wolfgang Müller en ellevill drøm: Han var fast bestemt på å få OL til hjembyen Lillehammer. Dette ble starten på en lang reise preget av motgang og politisk spill som skulle koste Wolfgang mer enn det han kanskje hadde sett for seg.
like 1

Episode 4 & 5: Den norske prestefruens amerikanske opprør

Illustrasjonsbilde til podkasten Gamle greier. Sort tekst på syregrønn bakgrun, Den norske prestefruens amerikanske opprør. To svart-hvitt-bilder.
Året er 1879. I det konservative religiøse norske innvandrermiljøet i Minnesota, lager Oline Muus stor skandale. Hun har arvet penger fra faren i Norge, men det er ektemannen som bestemmer over pengene, slik loven tilsier. Nå saksøker hun sin egen mann, den autoritære pastoren Bernt Muus. Oline krever tilgang til arven, men det viser seg at ektemannen er en mye sterkere motstander enn hun kanskje forventet.

Episode 3: Kjærlighet i krigens skygge

Illustrasjonsbilde til podkasten Gamle greier. Sort tekst på grønn bakgrunn: Gunvor og Ruth: Kjærlighet i krigens skygge. Avisutklipp og bilder.
Tenåringen Gunvor Hofmo er et usedvanlig stort litterært talent, og ønsker å dele dikt med omverdenen. Men i 1940 blir voksenlivet og litterære ambisjoner satt på vent. En dag møter Gunvor sin sjelevenn Ruth Maier, en østerisk-jødisk flyktning og forfatter. De innleder et forhold, men tiden er i ferd med å løpe ut for de to. Nazistene har andre planer for Ruth.

Les mer om Gunvor Hofmo:

Episode 1 & 2: Mannen som stormet demokratiet

Illustrasjonsbilde til podkasten Gamle greier. Sort tekst på grønn bakgrunn: Mannen som stormet demokratiet. Avisutklipp og illustrasjon av rettssak.
Året er 1930. Skattene øker og arbeidsledigheten er høy. En ung mann, Magnus Hakkim, blir fascinert av kraften i samhold og delen av venstresiden som ikke skyr voldsbruk for å oppnå mål. Magnus trer etter hvert fram som en lederskikkelse for misfornøyde arbeidere. Han overbeviser dem om at samfunnet er rigget: Politikerne og de rike holder fattigfolk nede. Polariseringen skal snart få et dramatisk utløp.
Overbevist om at rikfolk og politikere har rigget systemet mot dem, stormer en rasende folkemengde ledet av den radikaliserte kommunisten Magnus Hakkim kommunehuset i Lørenskog. I etterkant, må Magnus stå til rette for det han har gjort. Dette blir starten på en rettssak som tydeliggjør det polariserte politiske landskapet, og det store konfliktnivået i Norge i 1930.